1. Anasayfa
  2. Yargıtay 8. Hukuk Dairesi

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi E: 1990/16437 K: 1991/6746 T: 13.5.1991


Bataklık ve göller Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunması gereken yerlerdendir. Davada hazine taraf olmadığına göre, köy tüzel kişisi olan taraflar arasındaki uyuşmazlığın, mülkiyet esası bir tarafa bırakılarak, zilyetliğin korunması kuralları çerçevesinde çözümlenmesi gerekir.

Toklar Köyü Muhtarlığı ile Gılmanlar Köyü Muhtarlığı aralarındaki men’i müdahale davasının kabullüne dair, (Simav Asliye Hukuk Hakimliği)nden verilen 15.5.1989 gün ve 104-134 sayılı hükmün Yargıtay’ca incelenmesi davacı vekili ile davalı vekili tarafından süresinde istenilmiş olmakla; dosya incelendiği, gereği düşünüldü:

Dava konusu taşınmazın bataklık ve göl olduğu anlaşılmaktadır. Davacı köy tüzel kişiliği ile bu taşınmaz üzerinde kendiliğinden yetişen sazlık ve kamışlara davalı köyün el attığını ileri sürerek, vaki el atmasının önlenmesine ve yararlanma hakkında vaki tecavüzün önlenmesini istemiştir.

Bataklık ve göller MK: nun 641.maddesi hükmüne göre Devletin hüküm ve tasarrufu altında olan yerlerdir. Bunlar kamu malı olduğundan idaresi, işletilmesi ve yararlandırılması kamu kanunları çerçevesinde idarenin izin ve tasarrufuna bağlıdır., Şu hale göre tarafların yarattığı uyuşmazlık mülkiyetle ilgili olmayıp doğrudan doğruya kullanma ile ilgilidir. Başka deyimle fiili durumun korunması istenmemektedir.

MK: nun 894-897. maddeleri hükümlerine göre bu dava ancak zilyetliğin korunması kuralları çerçevesinde çözümlenebilir. MK: nun anılan bu hükümleri fiili durumu muhafaza etmek, asayiş ve düzeni korumak amacına yöneliktir. Mal sahibi bulunan Hazine davada taraf durumunu almadığına göre uyuşmazlığını anılan bu hükümler çerçevesinde çözümü yönüne gidilmelidir. Öncelikle hangi tarafın zilyetliğinin korunması gerektiğinin belirlenmesi icap eder. Bundan amaç fiili durumun korunmasıdır. Hak durumu söz konusu olmadığından hangi tarafın zilyetliği üstün ise ona göre hüküm kurulması gerekir.

Ne var ki, HUMK: nun 8/11-3. maddesi hükmüne göre zilyetliğin korunmasına ilişkin davalara münhasıran sulh mahkemelerinde bakılır. Mahkemece bu yön kendiliğinden nazara alınmak suretiyle uyuşmazlık hakkında görevsizlik kararı verilmeli ve dava dosyası o yerdeki sulh mahkemesine gönderilmelidir. Temyiz itirazları bu bakımdan yerinde olduğunun kabulü ile hükmün (BOZULMASINA), 7000 lira peşin harcın istek halinde temyiz edenlere iadesine, 13.5.199l tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir